Sprawdzone pierniczki na Święta. Na ostatnią chwilę, bez leżakowania.

Każdy chce pierniczki na Święta. Nie każdy umie, nie każdy chce je robić, ale zapewniam te warto. Oto 100% pewne i szybkie pierniki świąteczne w godzinę roboty. Są miękkie, lekko kruche. Nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.

Przepis jest banalny nawet dla mnie faceta. 

Składniki: 
400 gramów mąki pszennej
120 gramów cukru pudru
2 jajka
100 gramów masła
100 gramów miodu – można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao – opcjonalnie

Masło z miodem rozpuszczamy w garnuszku. Składniki łączymy, miksujemy. Teraz wybieramy porcje do rozwałkowania. Ciasto jest lekko klejące, więc podsypujemy z obu stron mąką. Ciasto wałkujemy do grubości około pół centymetra. Wycinamy wzory. Rozkładamy na blasze, niezbyt blisko siebie, bo pierniki wyrastają. Pieczemy w piekarniku, nastawy: góra-dół, 10 minut, w temperaturze 180 stopni, na środkowym poziomie.

Po wystygnięciu możemy jest od razu jeść, dekorować. Dekorujemy jak kto lubi. W sprzedaży jest full różnych posypek, lukrów itd. Do wyboru i koloru.

Wychodzi około 60 pierniczków.

Polub ten post w mediach społecznościowych
Podziel się tym postem w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz